Afrika är en stor kontinent med en stor mångfald. Mattraditionerna varierar stort beroende på var på kontinenten man är. Det beror dels på klimat och geografi, men även på folkgrupper, religion och historiska influenser från Europa och Asien. Här kan du lära dig mer om afrikansk mat.
Västafrikansk mat
Typiska västafrikanska maträtter består av fisk eller kött, med starka kryddor och smaker. Soppor och grytor är vanligt förekommande och couscous och stekta rotfrukter är populärt. Vanliga kryddor är bland annat kanel, chili, nejlika och mynta. Sötpotatis och tomat är vanligt förekommande.
Östafrikansk mat
Det östafrikanska köket är mycket varierat och i områden där befolkningen har nötkreatur som boskap äts inte kött. Majs är en vanlig stapelvara och ångkokta gröna bananer förkommer i många rätter.
Nordafrikansk mat
Nordafrika ligger vid Medelhavet och mattraditionerna varierar mellan de olika länderna. Generellt sett är smakerna och rätterna enklare hos de egyptiska och algeriska köken i jämförelse med de kryddstarka marockanska och tunisiska köken. Det är vanligt att tillaga rätter i lerkärl i en ugn.
Centralafrikansk mat
Centralafrika är det område som haft minst utländska influenser. Stapelvaror i det traditionella centralafrikanska köket inkluderar kokbananer, maniok, jordnötter och kött.
Sydafrikansk mat
Det sydafrikanska köket kallas för regnbågsköket tack vare dess stora variation med influenser från Indien, Malaysia, Kina, Portugal och Spanien.