Allt fler svenskar väljer att utesluta animaliska produkter för att istället äta mer veganskt eller vegetariskt på grund av klimat- och hälsoskäl. Det är framförallt antalet flexitarianer, det vill säga de som delvis utesluter kött och fisk från kosten, som ökar. Att välja vin till vegetariska maträtter kan vara lite klurigt eftersom många vintips baseras på kött, fågel eller fisk. Det finns dock massor av goda viner som passar till vegetariska maträtter.
Kryddningen
Många vegetariska och veganska ingredienser är relativt milda vilket gör kryddningen desto viktigare när du väljer vin. Om du äter en kryddstark maträtt, exempelvis en vegetarisk curry eller linsgryta, kan du med fördel välja ett aromatiskt vin med lite sötma i. Riesling, Gewurztraminer och Prosecco är utmärkta val. Hos vinoteket.se hittar du ett stort utbud av viner för alla sorters maträtter. Du kan smidigt och tryggt köpa vin på nätet via deras hemsida. När du beställer hos Vinoteket kan du även få vinet levererat hem till dig.
Tillagningssättet
Hur den vegetariska rätten är tillagad spelar även stor roll för vinvalet. En grillad maträtt har rökiga smaker vilket passar bra ihop med fylligare vita viner eller till och med röda viner. Till grillade grönsaker, halloumi och tofu kan du med fördel välja ett fylligare vitt vin eller ett rosévin. Om du gillar rödvin kan du välja ett lättare rödvin som Pinot Noir till din vegetariska grilltallrik. Råa grönsaker och ångkokta maträtter kan matchas bäst med lättare vita viner.
Ingredienserna
Ingredienserna spelar såklart stor roll när du väljer vin. Många vegetariska och veganska ingredienser är milda vilket gör att du bör välja ett lättare vin för att inte maträttens smaker ska försvinna helt. Sauvignon Blanc är ett vin som passar utmärkt med getost, många sallader och milda maträtter.